När Monica var tonåring fick hon en andlig upplevelse som kom att föra henne in i alternativa levnadsidéer. I romanen Flummarna skildrar hon två unga tjejer som får uppleva en sida av New Age som det sällan talas om.

Monica föddes 1969 och växte upp i Gullbrandstorp, en mil norr om Halmstad. Hon var kreativ redan som liten och kunde spendera timmar med att bara sitta och rita. Det fanns ett stort behov av att skapa och uttrycka sig. Hon utsattes för mobbning på grund av att hon var annorlunda och kände ett ständigt utanförskap, att hon aldrig riktigt hörde till. Det var i det kreativa som hon fick utlopp.

Som vilsen 17-åring fick Monica en andlig upplevelse som kom att förändra hennes liv. Upplevelsen är något hon bär med sig än idag. Monica kände en längtan efter mer och sökte sig därför överdrivet mycket till New Age och meditation.

–Jag hade varit en grå mus som var väldigt utsatt. När jag upptäckte New Age kastade jag mig rakt in i det, läste böcker och började meditera. Jag gick i indiska batik-kläder och hennafärgat hår, berättar hon.

I två år ägnade sig Monica Larsson åt att studera och praktisera dessa ideal, att försöka förlåta det förflutna, att skapa sig ett bättre liv genom affirmationer, men till sist vände det. Det utanförskap som hon upplevt under barndomen och de upplevelser som följde med uppväxtens utsatthet kom ikapp. På grund av psykiska problem och missbruksbeteenden blev hon sjukskriven och borta från arbetslivet under tio år. Monica drömde länge om att bli konstnär och illustratör men i 30-års åldern började hon skriva. Det var också då hon fick idén till Flummarna.

-Jag hade varit i kontakt med många delar av New Age konceptet, seanser, mediationer och yoga. Till sist upplevde jag det som en form av flyktbeteende. Jag såg aldrig baksidan av mitt sätt att levasäger hon.

Monica Larsson ville skriva om ytterlighetsbetonade karaktärer. En roman som skiljer sig från alla de andra böcker som skildrar andlighet och vägen till ett bättre liv. Flummarna skildrar två tjejer som delar en lägenhet i Stockholm. De drömmer om att starta ett kollektiv där det ska leva alternativt, odla ekologiska morötter och ägna sig åt meditation. Men det blir inte alls som de har tänkt sig. Den ena kommer i kontakt med en faktiskt sekt, den andra får missbruksproblem. Det är en rakt igenom fiktiv roman men vissa drag är tagna från verkligheten. Trots att Flummarna gestaltar svåra ämnen är det en varm och humoristisk roman.

– Mina läsare uttrycker ofta att den är både rolig och svår att lägga ifrån sig, säger Monica Larsson.

Flummarna på Bokus

Foto Hanna Larsson

Numera lever Monica ett stabilt liv tillsammans med sin man, dotter och katt på landet utanför Höör. Monica Larsson utbildade sig tidigt till undersköterska. Hon arbetar som undersköterska och trivs bra med det.

– Jag har lärt mig att leva med min känslighet och ser det numera som en fördel på många sätt, inte minst i mitt skrivande.

När hon inte jobbar sätter hon sig i en kreativ hörna i köket, med dator, ritplatta och anteckningsblock. Mobiltelefonen fungerar också som en samlingsplats för orden. Hon kan skriva ett par meningar på rasten, eller innan hon går och lägger sig. Ibland är det svårt att finna tid, men ser till att sätta sig ner alla de stunder hon kan och får.

Monica Larsson är även barnboksförfattare och illustratör. Hitintills har hon gett ut, Om husmänniskor och annat på mitt revir, en varm berättelse om det enkla livet från en katts perspektiv.

Om husmänniskor och annat på mitt revir på Adlibris

Flera nya projekt är på gång. Just nu arbetar hon bland annat med två bilderböcker, 6-9 år. Böckerna har inspiration från Pettsson och Findus, de är humoristiska med mycket detaljer i bilderna. Samtidigt vill hon inte att de barnböcker hon ger ut ska vara för tillrättalagda.

– En barnbok ska inte vara för gullig. Det ska även vara roligt för de vuxna som läser, säger hon.Om husmänniskor och annat pÃ¥ mitt revirs foto.

En kapitelbok som riktar sig till 12-13 åringar är också på gång, Bäckahästens ridklubb. En ungdomsbok om hästar, magi och om att stärka sitt mod. Hon har hittat mycket inspiration i Inger Frimanssons bokserier om Konaklubben. Frida Nilsson, författare till succéboken Ishavspirater har också funnits där som inspiration. Monica har redan låtit andra läsa och säger att hennes 14-åriga dotter är en perfekt testläsare.

På längre sikt vill Monica ge ut en roman av mer självbiografisk karaktär. Den ska skildra alla de upplevelser hon haft genom sin kontakt med New Age och om vad som format henne till den hon är idag.

 

Monicas Facebooksida

Här hittar du Monicas hemsida

Monicas böcker hittar du även på Facebook här och här