Inom oss alla människor finns en urkraft, i alla fall om en ska tro författaren och föreläsaren Christian Wass. Kraften fick han själv uppleva när han fem år efter en dykolycka i 20-års åldern gjorde valet att leva sitt bästa liv. Nu vill han att människor ska upptäcka sin egen kraft och veta att hur illa det än blir – så tar vi människor oss alltid upp ur mörkret igen.

I tjugoårsåldern dök Christian Wass från en brygga och slog huvudet i botten. Det resulterade i att han blev förlamad och förlorade stora delar av sin fysiska förmåga. Efter det väntade en tung tid. Han var inte olycklig och fortsatte framåt i livet men någonstans gnagde det. Han hade svårt att se en framtid med funktionsnedsättningen.

– Det finns en enorm kraft som kommer fram först när det bränner till på riktigt. När livet visar sin hårda obarmhärtiga sida. Med få undantag kravlar sig alla ur det där mörkret, om det så är efter fler år. Någonstans på vägen verkar alla ta ett beslut. Antingen stannar jag kvar i mörkret eller inte. Den urkraften kan man nästan bli religiös av. Som att vara vid sidan av en kvinna som föder barn. När kraften tänds i ögonen när kvinnan ska krysta. Det är helt orimligt att ett barn ska ut. Det är mäktigt, säger Christian Wass passionerat.

Christian Wass har skrivit en bok om olyckan som gjorde att han upptäckte sin urkraft. Här kan du köpa boken.

När han valde livet och ljuset så kom det också insikter. Nu bubblade hans historia inom honom och idén om en bok växte. Så han började skriva om olyckan, tiden efter och vad han kommit fram till. Om urkraften, om den stora omställningen och om hur det är på riktigt att vara med om något världsomvälvande i livet.

– I boken klär jag av mig helt naken känslomässigt. Jag är verkligen inte en människa med mentala superkrafter. Det är en väldigt vilsen, ung man som försöker navigera fram till någon sorts framtid i boken. En framtid som skulle innefatta ett jag som skulle orka med en sån stor funktionsnedsättning.

Christian själv visste inte att han hade det inom sig, skrivandet. Men efter några månader av skrivkramp så släppte det och han hittade sitt språk. Sen rasslade det till. Bokens syfte är inte att vara en självhjälpsbok utan Christian vill bara berätta hur det är på riktigt, ”utan fluff”. Boken är omtumlande och målar inte upp en förskönad bild – i många delar ett steg framåt och två bakåt.

”Det här är Christians historia. Vi får följa honom från olyckans dag ett. Genom motgångarna och framgångarna som kantar hans väg, och genom tillbakablickar på livet före olyckan, på barndomen och uppväxten, tecknar Christian bilden av den han är idag.”

Förutom boken åker Christian också runt i hela landet och föreläser om att aldrig ge upp och lita på att kraften, den finns hos alla. Att resa sig upp och fortsätta kommer för oss människor naturligt.

– Det är en ganska stor mix mellan väldigt allvarliga ämnen och humor. Det är lugn takt. Så att de som lyssnar ska ha tid att reflektera under tiden. Tid att öppna sina hjärtan. Jag pratar om tre verktyg för förändring som jag lärt mig vikten av under åren. Beröm, berätta och att be om hjälp. På ytan kan de låta enkla och självklara men när man öppnar på locket och gräver sig ner så är det verkligen hörnpelare. Jag vill plantera det här tre verktygen. De kan verkligen vara till stor hjälp i ett förändringsarbete.

”Nu – tjugo år senare – är Christian Wass en inspirerande och flitigt anlitad föreläsare, ett ”förändringsproffs”. Genom sin egen livsberättelse påminner han oss om den inneboende kraft vi alla har att hantera förändringar.”

Responsen från både boken och föreläsningarna är många och fina. Han berättar att personer känner att det är enkelt att öppna upp sig för honom och berätta om sitt eget liv – eftersom att han själv är så öppen. Det tycker han är viktigt och roligt.

– Det är ett ständigt inflöde. Framför allt från personer som berättar sina historier för mig. Folk vågar berätta för mig. Och det ökar mina referensramar också när jag får inblick i andras vardag. Alla har en historia. En del tänker att vad de har varit med om är litet jämfört med min berättelse, men så tänker inte jag, jag välkomnar allas historier.

Visst blir du också sugen på att läsa om Christian Wass liv? Här kan du köpa boken. Är du nyfiken på Christians föreläsningar? Här är Christian Wass hemsida – där du enkelt kan boka in honom att föreläsa.