Hallå är det inte dags för alla litteraturälskare att ta sitt ansvar för att rädda bokhandlarna? Bokhandel efter bokhandel förlorar kunder och lider av ekonomiska svårigheter. DU kan göra något åt det.

Det blir vanligare och vanligare att klicka hem böcker på datorn när du sitter i soffan, trots att du går förbi tre bokhandlar på vägen hem från jobbet. Det är smidigt och går snabbt men vill du värna om bokhandlarna så är det ditt ansvar att tänka om.

I juni 2018 fick Finansinspektionen en ansökan från ”Amazon Payments Sweden AB” om att erbjuda betaltjänster i Sverige. Den amerikanska hemsidan Amazon är alltså på väg till Sverige och snabbt. Bokhandlare står handfallna. En tjänst där personer kan köpa böcker rekordbilligt och få hem dem direkt i brevlådan gynnar inte affärerna.

Det är enkelt att vid allmän diskussion hålla med och stämma in på att bokhandlare är viktiga för såväl författare som läsare. Att det inte finns något bättre än att komma in i en bokhandel och känna lukten av nya böcker. Få expertis av en personal som tipsar om vad som skulle komma att bli din favoritbok.

Men ändå sitter du där framför datorn och handlar alla julklappar och födelsedagspresenter i ett enda svep.

”Gud vad smidigt att kunna handla till både svärfar och dottern på en och samma gång. Kanske ska jag klicka hem ett par böcker till mig själv när jag ändå håller på?”, tänker du utan att en enda tanke på den diskussionen du brukar hålla med om.

Nöjd är du när du stänger ner datorn. Men bokhandlare och författare förlorar striden. Trots att de har så mycket att erbjuda. Kunnig personal, butiker anpassade efter att tipsa om BRA böcker snarare än billiga böcker och för att inte prata om en litteraturälskares favoritatmosfär.

Är det dags att sluta prata, ta ansvar och börja handla – i en bokhandel?