Du har förmodligen hört talas om ljudböcker? Om inte så är det hög tid att du tar en närmare titt på vad det är nu. Ljudböcker är nämligen något som blir allt mer populärt för varje år som går. I dagsläget är det till och med som så att en tredjedel av de som använder internet även lyssnar på ljudböcker. Jämför man detta med statistik från 2016 är det ungefär dubbelt så många ljudbokslyssnare. Det finns med andra ord mycket som tyder på att ljudböcker är en växande trend som är här för att stanna. Och fantastiskt är väl det, för att lyssna på ljudböcker kan både vara avkopplande, roligt, tidsfördrivande, lärorikt, spännande och allt däremellan!

Ljudböcker blir allt mer populärt

Att ljudböcker blir allt mer populärt är inte bara något man har konstaterat ur tomma intet. Utan det har faktiskt gjorts en undersökning där man fått bevisat att ca 1/3 personer som använder internet även intresserar sig för och lyssnar på ljudböcker. Trots att denna undersökning är från år 2019 finns det även en annan tydlig del av dess samlade bevis som tyder på att denna utveckling för ljudböcker bara fortsätter att växa.

Och det är det faktum att man under kunde se tydliga bevis på att det från en undersökning som gjordes år 2016 och fram till den undersökningen som gjordes år 2019 hade sett en ökning av ungefär 50% när det kommer till konsumtion av ljudböcker. Även idag, år 2021, är intresset för ljudböcker enormt. 

Ökat intresse för att lyssna på ljudböcker online

Denna popularitet när det kommer till att lyssna på ljudböcker har lett till att efterfrågan av olika tjänster där man kan lyssna på ljudböcker även det har ökat. Och som om det inte vore nog med det så har det även dykt upp en ökad efterfrågan om att kunna streama ljudböcker gratis. Hur osannolikt det än må låta så är det idag faktiskt möjligt att göra!

Spotify och Storytell i samarbete

En följd av att allt fler intresserar sig för att konsumera ljudböcker online, både gratis och till en viss kostnad, har gjort att allt fler större aktörer på marknaden har ställt in siktena på just ljudboksmarknaden. En sådan aktör är Spotify som inte längre bara vill erbjuda deras användare att kunna streama musik. 

Utan Spotify vill även de vara en del av marknaden för konsumtion av ljudböcker. För att kunna uppnå det på bästa möjliga sätt kommer Spotify och Storytell att samarbeta med varandra för att öka tillgängligheten för båda parternas kunder. Spotify och Storytell i samarbete innebär alltså att du nu via Spotify även kan lyssna på ljudböcker, precis som att du kan lyssna på musik.  

Kommer vanligt böcker att försvinna?

Att ljudböcker är här för att stanna är med andra ord något som känns rätt självklart i dagsläget. Något som självklart kan kännas lite oroväckande i och med dessa stigande siffror är att det visar tendenser om att allt fler slutar läsa vanliga böcker. Samtidigt finns det statistik som visar på att det fortfarande (åtminstone år 2019) var 2/3 som hellre valde en vanlig bok än att lyssna på en ljudbok. 

Denna statistik visar även på att de som vänt sig till ljudböcker före vanliga böcker främst var de unga. Med andra ord finns det fortfarande ett intresse i att läsa en vanlig, hederlig bok precis som vi alltid har gjort. Huruvida ljudböckerna kommer att ta över denna bokmarknad är svårt att säga. Men som det ser ut finns det mycket kvar för ljudböckerna att vänta!