När bokhandlar började slå igen gjorde Caroline Gezelius och Ulrika Sundström tvärtom. Deras bokhandel Bokbok på Södermalm är ett rum där hjärtat klappar helt och hållet för barnen. Här ska bilderböcker väcka upptäckarlust och fantasyromaner skapa sug. Allt för att ge böcker en plats i barns liv och familjers vardag. När läsningen blir en utmaning vet de hur de kan hjälpa.

Bokbok är en boklåda i all sin rätt. På sina tjugo kvadrat börjar hyllorna redan vid golvet, en fördel när besökarna är allt från tultande barn till engagerade mor- och farföräldrar. När Caroline står bakom disken är det med stor iver hon pratar om barnböcker och illustrationer. Det var engagemanget för barns läsande som fick Caroline och Ulrika att slå upp dörrarna för tre årsedan. Båda delar arbetet mellan sina jobb, Caroline som lärare och Ulrika som journalist, yrken där de båda såg läsintresset sjunka hos barn.

– Jag såg i skolan hur läsningen sjönk ordentligt. Barn läste inte sådär naturligt längre, det var mycket annat som plockade på deras uppmärksamhet. Ulrika skrev också om ämnet och vi visste att vi ville göra någonting, säger Caroline.

Själva idéen till Bokbok kom först när en barnbokhandel tvingades lägga ner.

– Då tänkte vi att nej det går inte att det läggs ner en massa bokhandlar – vi kör!

Vad hade ni för vision när ni startade Bokbok?

– Från början hade vi tänkt något stort med café, där barnen sitter runt om på stolar eller kuddar och läser fint i böcker. Men istället fastnade vi för den här lilla lokalen och upptäckte att kunderna tyckte att den var mysig. Även om vi har mycket titlar så vet vi var de står eftersom butiken är så pass liten. Det blev en stor fördel för oss

.

Du är också lärare – har det hjälpt dig som barnbokhandlare?

– Ja det har gjort att jag ser vad unga läser idag. Samtidigt kan jag också inspirera dem till att läsa något annat. Efter att jag har läst en bok brukar jag låta någon elev läsa och recensera den. Oftast tycker de att det är roligt att läsa eftersom det blir en slags dialog. Kommer barn och föräldrar sedan in i butiken kan jag också berätta en del om böckerna. Då kan jag till exempel tala om att hålla ut till kapitel två, för då händer saker.

“Jag tycker om att läsa högt och har alltid gjort det för mina klasser.”

Er butik är ett rum fullt av böcker – vad är det första barn gör när de kommer in?

– De går nästan alltid hit till bilderbokshyllan. Då hittar de något som de läste när de var mindre och säger “Åh den här boken!” Sedan kanske de vänder sig till en hylla för deras egen ålder. De minsta barnen ser alltid det som är nere på marknivå först, som puzzlen och spelen.

Och bland vuxna – tycker du att det finns ett stort stöd för barnlitteratur?

– Det skrevs otroligt mycket om barns läsning i tidningarna för några årsedan. Det känns ändå som att det budskapet har gått in, många är väldigt måna om att läsa för sina barn nu. Det kommer strömningar underifrån. Jag hör många föräldrar som också säger: ”Vi tar inte fram plattan utan vi läser en bok.” Det finns ändå en norm hos äldre att läsning är något bra och att man ska köpa en bok. Det följer med i generationerna, även om kanske barnen är motvilliga. Böcker är en väldigt populär ge-bort present.

Hur kommer det sig att många barn är motvilliga till läsning?

– Jag tror att det beror på telefoner och iPads. Alla barn har iPhones numera, långt ner i åldrarna. Då blir det bara spelande, hjärnan tar till sig belöningar snabbt. Det finns fortfarande jätteutmaningar med det, både hemma och i skolan och fritids.

När barnen ändå sitter på sina iPads – skulle de kunna ta fram en digital bok?

– Nej det tror jag inte, det vore väldigt dumt. Du är inte lika uppmärksam, det har jag märkt på mina elever. När du läser något digitalt har du sämre koll på vad du har läst, det finns så mycket som stör. Som yngre får du inte heller det där mötet mellan förälder och barn, du får inte den där innerligheten eller pratet kring boken.

Vad kan föräldrar göra för att uppmuntra barn till läsning?

– Jag tror att de måste införa skärmtid. De behöver ha en regel som de är konsekvent med. Ibland kan det vara jobbigt att sätta sig ner och ta upp en bok. Då kan man läsa högt tillsammans och se till att de kommer in i den, att det blir lite spännande så att de får ett behov utav det. Sedan ska man som förälder inte heller vara rädd för att sluta mitt i och låta barnet fortsätta själv. Att man vågar pressa dem lite på att läsa. Det är tålamodsläsningen som barn måste vänja sig vid.

Vad är fördelen med att läsa högt?

– Jag tycker om att läsa högt och har alltid gjort det för mina klasser. Att gå in i en värld tillsammans, kanske se när det öppnar sig något som man inte är van vid. Just att man får någonting gemensamt. Man kan också prata om vad som hände i kapitlet, då blir det en extra koppling. Inte bara den där tålamodsläsningen, där man kanske inte förstår alla ord eller hoppar över dem. Läser man högt som förälder eller lärare så kan man också stanna upp och berätta eller prata om det som just hände i kapitlet.

“Det är förvånande hur mycket som faktiskt finns kvar från att jag var liten.”

Barn har andra läsvanor idag – tycker du att det har påverkat böckerna på marknaden?

– Ja absolut. Många författare idag kör på nästan direkt i första kapitlet för att fånga läsaren. Vilket nog behövs. Mycket populära böcker i skolan går numera åt spänning och fantasy genren, det ska vara läskigt. De böcker som var populära för 15-20 år sedan, till exempel intresseböcker som fotboll och djur, syns inte lika tydligt längre. Det spelar inte heller någon roll om det är en kille eller tjej numera. Är du kille är det inte automatiskt att du behöver läsa om en kille, det har faktiskt ändrat sig lite.

Vad händer med barnklassikerna – är de lika populära?

– Det är förvånande hur mycket som faktiskt finns kvar från att jag var liten. Till exempel kom Katitzi nyligen i nyutgåva, bara det! Jag hade en kund inne som hittade Pricken, den är från 40-talet. Det är äldre som kommer in och säger ”Åh Pricken, den läste jag när jag var liten” och så kommer det in en artonåring och säger samma sak. Sådana grejer är ju lite roligt.

Ni har också några vuxenböcker i butiken – finns det en baktanke?

– Ja, tycker vi att vuxna ska läsa böcker som vi tycker är viktiga sätter vi upp dem. Som Factfulness, som är en väldigt viktig bok som alla borde läsa. Vi har också yogaböcker och litteratur som vi tror kan hjälpa föräldrar.

“Jag tycker att jag är lycklig varje dag som jag får stå här.”

Ni startade Bokbok trots att bokhandlar lagt ner – vad är den största utmaningen för er?

– När det står hemska saker i tidningarna kring ekonomi går det sämre. Då ser man att folk håller lite hårdare i sina pengar. Det tror jag nästan alla märkte av lite grann när det pratades väldigt mycket om amortering och bolån tidigare i år. Jag tror också att fler bokhandlar behöver specialisera sig, som vi har gjort med barnböcker.

Tror du att nischning är en väg att gå för independent-bokhandlare?

– Ja det småskaliga tror jag på. Det är fruktansvärt när man hör om bokhandlar som slår igen på småorter där de säkert varit en väldigt viktig del av ett kulturliv. Det är jättetråkigt, men det är svårt att få det att gå runt. Ett alternativ är också att som butik även sälja online, särskilt om man är nischad.

Allt fler handlar också online – är det något som ni märker av?

– Väldigt lite i det här området. De som bor här är väldigt måna om att affärerna ska finnas kvar här. Så vi har väldigt trogna kunder som kommer hit och köper sina böcker. Vår verksamhet hänger på att de kan komma och titta på böcker, online kan de bara handla. Jag tror att priset är ganska ointressant egentligen. Fördelen för oss är att vi kan någonting om böcker, vi kan erbjuda expertis och rådgivning.

Är det den bästa sidan av ditt jobb?

– Ja det är så kul att prata och läsa om böcker. Jag tycker att jag är lycklig varje dag som jag får stå här.

Bokbok rekommenderar: 

Mördarens Apa av Jakob Wegelius – Det är en fantastisk historia som väldigt många kan ryckas med i. Det är en spänningsroman utan dess like som passar alla från 10-99 att läsa. Det är lite som att komma in i ett fartfyllt Tintin äventyr samtidigt som det inte alls är det, utan det är både sorg och glädje. Det finns allt i den här boken.

Brun flicka drömmer av Jacqueline Woodson – Den är fantastisk. Den svenska översättningen är otroligt vacker. Det är en bok som väldigt många åldrar kan ta till sig. Den är också skriven på ett speciellt sätt, du kan ha lite svårigheter att läsa för det är inte den här textmassan eftersom den är skriven i versform. Det flyter som en flod nästan.

Professor Astrokatt i rymden av Dominic Walliman – Den handlar om rymden. Den har fantastiska bilder och man kan verkligen nörda in sig rejält. Det bästa är att man förstår, den förklarar väldigt pedagogiskt. Den är helt fantastisk, underbar och härlig.