Maria Bielke von Sydow har sedan 2015 toppat listorna för skrivarhandböcker. Den 9 september 2017 släpps den efterlängtade uppföljaren.
– Att skriva är att definiera sig själv, säger Maria Bielke von Sydow.

Din skrivarhandbok Skrivande röster utsågs till en av höstens bästa faktaböcker 2015 av Adlibris och har toppat försäljningslistorna. Vad tror du låg bakom framgångarna?

– Kombinationen skrivinspiration och övningar. Boken var ett resultat av flera skrivkurser som jag haft i Småland. Tanken var till en början att publicera kursdeltagarnas texter eftersom de utvecklats och blivit så bra. Sedan kom jag på att jag ville kombinera detta med tankar om vad skrivandet gör med människan. Det blev en inspirationshandbok som fokuserar på praktiska kunskaper för skrivande och som samtidigt ger peppning och råd.

Efterföljaren Skrivande röster 2 släpps den 9 september 2017. Vad har läsarna att se fram emot?

– Uppföljaren är en fördjupning och anpassad till när man kommit en bit i sitt skrivande och ställer ännu högre krav. Jag går djupare in på flödesskrivning som jag arbetar mycket med; det är ett sätt att lura in hjärnan till att skriva sådant som man inte trodde att man skulle klara av. Jag diskuterar även en rad tankar som uppstår under skrivandet. Hur bemöter vi problematiken med refuseringar, hur hanterar vi den inre censorn som lägger lock på skrivandet innan man börjat och hur hanterar vi tankar om huruvida det verkligen behövs fler texter i världen?

– Från att man kanske inte har så mycket krav på sitt skrivande uppstår ofta saker längs med vägen. Skrivande röster 2 består av övningar och existentiella skrivarreflektioner som hjälper. Den är upplagd på samma enkla personliga och konkreta sätt.

download-8-2

Beställ boken här

Hur vanligt är det att vilja skriva en bok och vad vill människor skriva?

– Att skriva en bok ligger enligt statistik i topp tre på vad på vad människor vill göra i livet. Skrivintresset är enormt just nu och det finns många skrivkurser.

– Många vill skriva barnböcker i samband med att de får barn eller så vill de skriva boken de inte tycker finns. Det är också populärt med självbiografier vilket beror på att vi lever i en rörlig tid, vi hinner med mycket i ett liv och vi blir allt mer vana att dokumentera i sociala medier. Det är också vanligt att vilja lämna ett dokument över sig själv innan man går ur tiden.

Hur svårt är det att skriva en bok?

– Det är skillnad på att ha en bok i huvudet och ett manus i handen. De flesta behöver hjälp med att få ordning på allt. Som coach fokuserar jag på vad författaren själv vill göra; vissa vill skriva en bestseller och erövra världen, andra vill skriva en väldokumenterad livshistoria för den inre kretsen.

– Jag utgår från det personliga behovet. Man får titta på var och ens förutsättningar.

Vad har du för tips till alla aspirerande författare?

– När det gäller konkreta skrivtips så vill jag framhålla flödesskrivningar. Tre generella tips är:

1. Avsätt tre minuter om dagen till flödesskrivning, det förändrar ditt liv.

2. Det går inte att läsa sig till att bli en bra skribent. Det är genom skrivandet, övning och upprepning som man blir en bra skribent.

3. Var snäll mot dig själv i skrivprocessen och hitta din egen stund istället för att drabbas av tvivel. Hitta din egen stil och tro på dig själv; ingen har skrivit en bok, haft en stil eller uttryckt sig som just du gör.

Har du något motto?

– Både i mitt författarskap och i mitt privatliv lever jag efter mottona: Just do it och Learning by doing.

Skrivande röster 2 släpps under Vetlanda bokmässa den 9 september med efterföljande signeringar och intervjuer. Blir det fler skrivarkurser och ytterligare egna skönlitterära böcker?

– Ja, jag kommer att fortsätta med mina skrivkurser. Utöver det håller jag många föredrag om skrivande och om mitt författarskap.

– Det kommer också fler skönlitterära böcker, både de jag skriver själv och från de författare som tillhör mitt förlag. Och 2019 kommer Skrivande röster 3.

Maria Bielke von Sydow är författare, föreläsare, ledare av skrivkurser och driver BIMA-bokförlag. Läs mer på författarens blogg